Electrocompaniet – amplificarea ca forma de arta
Nu putini producatori din lumea audio au incercat sa foloseasca sintagme legate de perfectiunea sunetului in sloganele lor, doar ca foarte putine dintre au reusit sa se si apropie de aceasta. Printre acestea, produsele marcii Electrocompaniet, originare dintr-o tara, Norvegia, cu mai putini locuitori decat multe dintre marile orase contemporane.
Se intampla prin 1973, cand, la una dintre conferintele AES (Audio Engineering Society), profesorul si inginerul finlandez Matti Otala a prezentat un studiu legat de o distorsiune numita de el Transient Intermodulation (TIM). Aflat in public, inginerul de sunet norvegian Svein Erik Børja a facut imediat legatura cu distorsiunile pe care le auzea de ani de zile la toate amplificatoarele sip e care nu reusise sa le descrie. Intors in Norvegia, Svein Erik Børja a mers la Electrocompaniet cu lucrarea profesorului Otala si i-a convins pe inginerii de acolo sa incerce sa construiasca un amplificator care sa tina cont de aceste distorsiuni si sa le elimine. Dupa 3 ani de cercetari si munca asidua, rezultatul s-a numit “The 2 Channel Audio Power Amplifier”, care avea sa devina cunoscut drept primul amplificator fara distorsiuni TIM. Recunoasterea suprema a venit imediat de la editorii revistei considerate pe atunci Biblia domeniului, The Audio Critic, care-si incheiau recenzia cu o fraza ajunsa celebra: -Impatimiti ai sunetului, luati de aici! Acesta este amplificatorul cu cel mai bun sunet din lume!-
De atunci, numele Electrocompaniet a devenit sinonim cu amplificarea de clasa, iar produsele marcii se vand in peste 50 de tari din intreaga lume. Pionieri ai sunetului cat mai apropiat de perfectiune, norvegienii de la Electrocompaniet au fost si cei care au promovat o noua filozofie in domeniul audio, filozofie al carei principiu de baza era ideea ca nu trebuie sa ignori ceea ce-ti spun urechile, indiferent de rezultatele masuratorilor unui aparat. Cu alte cuvinte, intai asculta si abia apoi vezi daca mai ai nevoie de masuratori sau nu.
Indiferent de tipul de muzica si de marcile preferate, un lucru e cat se poate de clar: Electrocompaniet este unul dintre numele cult in domeniu si unul dintre putinele care au dus amplificarea la nivel de arta.